Muotiopinnot Tanskassa -Opintojen sisältö

Olen unelmoinut muotisuunnittelijan ammattista yhdeskänvuotiaasta lähtien. Vaikka välillä tuli kokeiltua muutakin, unelmani vei minut lopulta Tanskan Herningiin opiskelemaan – Toteuttamaan unelmaani, elämään luovaa arkea ja oppimaan tätä alaa, jota kohtaan minulla varmasti riittää uteliaisuutta loppuiäkseni.

Tulen raottamaan muotiopintojen mystistä verhoa tässä blogissa. Toivottavasti joku inpiroituu tai oppii jotain hyödyllistä näistä kirjoituksistani. Ensimmäisessä muotiopintoja käsittelevässä postauksessa ajattelin kertoa opintojen sisällöstä.

Mikä ihmeen AP?

Opiskelen Via University College:ssa ”AP-degree in Fashion Design”-nimistä tutkintoa. Via:ssa AP-tutkinnon pääaineet ovat seuraavat;

Branding & Marketing Management

Fashion Design

Pattern Design

Purchasing Management

Retail Design & Management

AP- degree on kaksivuotinen korkeakoulu-tutkinto. Sen jälkeen voi hakea ns. BA top-up:iin, jolloin kokonaisuus vastaa opintopisteiden laajuudeltaan, suomalaista amk-tutkintoa. AP ja BA -jaottelu antaa myös mahdollisuuden opiskella ensimmäisessä osassa yhtä pääainetta, ja toista BA top-up:issa. Tämä toki vaatii sitä että pystyy täyttämään pääaineen hakukriteerit esim. muodin pääaineseen vaaditaan portfolio. Periaatteessa voi kuitenkin opiskella itseleen melko ainutlaatuisen tutkinnon valitsemalla eri pääaineet AP:ssa ja BA-top-up:issa

Voitte lukea aiempia kirjoituksiani, joisa kerrotaan myöskin esim. hakuprosessista ja kampuksesta.Kirjoituksiani löytyy muilla sivustoilla näistä linkeistä;

Studentumista

Metropolian- blogissa

Pohjola-Norden-nuorisoliiton sivuilla

#Kunkoululoppuu-sivuilla

 

Opintojen sisältö

Kun minulta kysytään mitä me oikein teemme muotiopinnoissani, minun on yleensä hiukan vaikea vastata. Teemme paljonkin eri asioita ja päivät voivat olla hyvinkin erilaisia.

Ensimmäisen puolen vuoden ajan opiskelimme yhdessä branding&marketing-, retail design&managment-, pattern design- ja purchasing managment -opiskelijoiden kanssa, perusteita jokaisesta koulumme tarjoamasta pääaineesta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että meillä oli kursseja markkinoinnissa, logistiikassa& SCM:ssa, teknisessä tekstiilitietoudessa, designissa, taide- ja designhistoriassa ym. tavallisten luentojen lisäksi, meillä oli myös useita ryhmätöitä, missä toteutettiin eri kokonaisuuksia alusta loppuun, melko hyvin työelämän projekteja vastaten.

Ompelutilat

Kevätlukukaudella oli aika syventyä oman pääaineeseen, joka itselläni siis on Fashion design. Tässäkin työskenneltiin projektiluontoisesti, mutta designissa tehtävät ovat itsenäisiä, vaikka joitakin harjoituksia tehdään ryhmässä.

Projektit menevät suunnilleen seuraavanlaisesti;

Joka projektissa tutustutaan uuteen inspiraatio- ja luomisprosessimenetelmään. Lisäksi joka projektille on oma vaatekappale, johon keskitytään kaavoitus ja ompelu-opissa. Sitten tuotetaan luonnoksia ja prosessikirjaa, suunnitellaan mallisto, josta ommellaan yleensä yksi vaatekappale, siihen luodaan kaavat ja mittataulukot ym. ja toteutetaan lookbook tai myyntiesite suunnittelemastaan mallistosta. Projektin lopussa pidetään suullinen esitelmä, jossa tuotokset näytetään opettajille ja luokalle.

Kevätlukukauden loppuprojektin prosessikirja ja myyntikatalogi. AP-tutkinnossa monessa projektissa keskitytään tulkitsemaan brändien design-dna:ta, kun taas BA-top-up tutkinnossa keskitytään oman design-dna:an kehittämiseen.

 

Toinen opintovuosi alkoi reilun kahden kuukauden työharjoittelujaksolla. VIA.ssa painotetaan paljon valmistautumista työelämään, joten työharjoittelu on olennainen osa opintoja ja myöskin opikselijalle todella hyödyllinen.

Jäljellä olevan syyslukukauden aikana, luvassa on takki ja mekkoprojekteja. Keväällä odottavat kaksi valinnaisaine-kurssia sekä AP-tutkinnon huipentava lopputyö.

 

Veikkaan, että luvassa on mahtavaa innostusta, verta, hikeä ja kyyneleitä, pitkiä työpäiviä, palkitsevia onnistumisia, inspiraatiota ja luomisen iloa!

 

 

 

Ota yhteyttä jos sinulla on kysyttävää muotiopinnoista Tanskassa, autan mielellläni!

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *