Muoti

Rakkaudesta tekstiileihin- Osa 1

Rakastan kankaita ja tekstiilejä – ja rakastan niiden tutkiskelua nörttimäisen tarkasti. Tiesin heti perustaessani blogin, että haluan kirjoittaa tekstiileistä.

Minusta on aivan valtavan kiehtovaa, kuinka kasveista saadaan pitkiä kuituja, joista valmistetaan lankaa, jota pystytään kutomaan kankaiksi – tai kuinka kemiallisilla prosessilla pystytään luomaan vaikuttavia tehosteita tekstiileihin. Kun tekstiileihin alkaa paneutumaan, tajuaa, että mahdollisuuksia on loputtomasti!

Arjessamme tulee harvoin ajateltua, kuinka mahtava prosessi jokaisen vaatteen takana onkaan.

Aion myöhemmin julkaista juttusarjan, jossa paneudutaan tekstiilien eri ominaisuuksiin, mietitään ovatko luonnonkuidut parempia kuin tekokuidut, millaiset ympäristövaikutukset eri tekstiileillä on, ja muuta mielenkiintoista tekstiileiden maailmasta.

Mikroskooppikuva kudotusta kankaasta

Aloitetaan kuitenkin ensin perusteista; eli miksi meidän pitäisi ylipäänsä tietää, mistä vaatteemme ovat valmistettu? Tässä on muutama hyvä syy;

  1. Vaatteet ovat koko ajan ihollamme. Mukavuuden ja terveytemme kannalta on hyvä tietää mistä kankaat on valmistettu ja minkälaisilla aineilla käyttämämme tekstiilit on käsitelty.
  1. Oppiessasi tuntemaan tekstiilit helpotat omaa arkeasi. Tiedät esimerkiksi sopivat pesulämpötilat ja osaat valita kaupassa helposti siliäviä kankaita, mikäli olet laiska silitysraudan käyttäjä.
  1. Ympäristövaikutusten kannalta on hyvä tietää ainakin vähän eri tekstiilien ympäristövaikutuksista Tulen paneutumaan näihin tarkemmin toisessa postauksessa. Maininnanarvoista on ainakin se, että tässä kannattaa ottaa huomioon kankaan koko elämänkaari; raaka-aine, prosessi, käyttövaiheen kuormitus ja kierrätysmahdollisuus.

 

Lisäksi tekstiilien takana on mahtava prosessi, kuten totesin aiemmin. Kun näistä prosesseista oppii vähäsen, vaatteitakin alkaa katselemaan eri tavalla – Mitenköhän tämä painokuvio on luotu? Kutistuukohan tämä pesussa? Alkaako tämä neule nukkamaan?

Oppii kysymään oikeita kysymyksiä vaate/kangasostoksilla mutta oppii myös itse vastaukset näihin. Toivottavasti innostutte lukemaan ja sukeltaman tekstiilien ihmeellisen maailmaan kanssani.

Kuvahaun tulos haulle textile fibre

 

 

Kertokaa kommenteissa, jos haluaisitte lukea jostain tietystä aiheesta tekstiileihin liittyen!

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *